Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pověst o Edelsteinu

12. 1. 2010

 

Před dávnými léty,když se ještě Zlaté Hory jmenovaly Edelstadt a v jeho okolí byly jen hluboké lesy které oplývaly hojností zvěře.


Vydal se kníže,pán a majitel tohoto kraje, který byl vášnivým lovcem na lov. V jeho družině se s ním vydal lovit také jeden poddaný který byl knížetem neustále šikanován a ponižován. Tento poddaný si nepřál nic jiného než pánovu smrt. Tuto myšlenku mu našeptal sám Ďábel který mu za vraždu pána slíbil splnit tři přání. A tak sluha svého pána zákeřně zabil šípem vystřeleným z luku. Svědci vraždy byli jen pánův chrt a sám Ďábel. Potom sluha vyslovil tři přání.ObrazekPrvní přání bylo postavit pevný hrad. Druhé přání aby na hradě byla spousta zlata,a sluhovo třetí přání bylo,aby zde žil až do konce světa. Ďábel se při třetím přání ošíval ale nakonec obdaroval sluhu kouzelnou hůlkou. Pak zavedl sluhu teď už nového pána k hoře na jejímž vrcholu stál hrad s vysokými věžemi baštami a pevnými hradbami.tento hrad nesl jméno Edelstein,což značí drahokam.

Předáním hradu bylo splněno první přání. Druhé přání splnila kouzelná hůlka. Tato když se přiložila k určité skále tak se zachvěla a ukázala svému pánovi kde mají horníci kutati. Na každém takto označeném místě bylo pak nalezeno velké množství zlata. A tak bývalý sluha nyní pán na Edelsteinu plnil zlatem komnaty chodby prostě všechna místa kde se dalo zlato ukládat. Dílem jej také prohýřil.Pořádal na hradě různé slavnosti kde se to zlatem jen blyštělo.
Ale jak šel čas začal být pán z Edelsteinu lakomější a lakomější. Jeho lakota vytlačila z hradu i z jeho života veškerou zábavu a veselí. Lid z podhradí začal pána pomlouvat a spojovat jeho bohatství s Ďáblem. Tak poznal pán s Edelsteina,že vlastně s ďábelskou hůlkou pyká za svoji zradu které se při lovu na svém bývalém pánovi dopustil.

Při této myšlence zjistil že byl vlastně Ďáblem podveden,vzal hůlku a mršti sní do skalní rozsedliny. Země se zachvěla a pán i s hradem a bohatstvím v něm ukrytým se propadli do nitra hory. Z pyšného Edelsteina zůstaly jen rozvaliny.Také doly na zlato se zasypaly. Na místě kde stával hrad je dnes les, kopřivy a kousky zdí.Ale zlato to leží v zemi okolo hradu dodnes.

Obrazek